Näin motivoit alaisiasi

Johtaja Elosen motivaatiopula

Esimerkki oy:n johtaja Elonen haluaa yrityksensä menestyvän. Hän ajattelee, että menestyksen avain on hyvä ja motivoitunut henkilöstö. Hän palkkaa yritykseensä lupaavia tekijöitä ja toivoo, että he sitoutuvat yritykseen.

Johtaja Elosella on kuitenkin tunne, että työntekijät eivät anna parastaan yritykselle. He tuntuvat kilpailevan helpoimmista työtehtävistä ja välttelevän vastuullisimpia. Kahvihuoneessa keskustellaan harvoin työasioista, jutut liikkuvat vapaa-ajassa. Töihin tullaan myöhässä ja lähdetään ajoissa kotiin. Tuntuu, kuin työ ei oikeastaan kiinnostaisi ketään eikä työntekijöille tunnu olevan väliä, tehdäänkö työt hyvin vai keskinkertaisesti.

Johtaja Elonen ei tunne työntekijöitään kovin hyvin eikä keksi, kuinka saisi heidät motivoitumaan paremmin. Hän päätyy korottamaan palkkoja, ja hetken aikaa työntekijöillä on uutta virtaa, mutta se ei kestä pitkään. Pian työteho tuntuu taas laskevan ja henkilöstö vaikuttaa puurtavan yhtä innottomasti kuin ennenkin.

Johtaja Elonen päättää järjestää kilpailun motivoidakseen henkilöstöä. Hän lupaa superbonuksen kaikkein tuloksellisimmalle työntekijälle. Kaksi työntekijää, Hyvänen ja Paranen, innostuvatkin tavoittelemaan palkkiota tosissaan. Muut työntekijät keskittyvät kuitenkin veikkailemaan, kumpi näistä kahdesta voittaa. Työteho ei tunnu paranevan muiden kuin näiden kahden kilpailijan osalta. Kilpailun loputtua yritys juhlii näyttävästi kilvan voittanutta työntekijä Hyvästä. Johtaja Elosesta kuitenkin tuntuu, ettei henkilöstö innostu tosissaan tapauksen juhlimisesta.

Kilpailun voittanut Hyvänen tekee jonkin aikaa työtään suuremmalla innolla kuin aikaisemmin. Hän alkaa herkemmin sanoa mielipiteensä siihen, kuinka asioita tulisi tehdä. Hän alkaa myös tehdä omin päin päätöksiä. Johtaja Elonen ei tiedä, kuinka suhtautuisi tähän. Hän ei ole aiemmassa johtamisessaan tottunut siihen, että joku työntekijä ei aina noudata hänen ohjeitaan. Johtaja Elonen ei osaa oikein ottaa asiaa puheeksi Hyväsen kanssa, ja tilanne hämmentää häntä. Hyvänen on hänen paras työntekijänsä, joka vaikuttaa lisäksi innostuneelta työstään. Siksi johtaja Elonen päättää antaa ajan kulua ja jättää koko asian sikseen. Jonkin ajan kuluttua tipahtaa kuitenkin pommi: Hyvänen irtisanoutuu ja perustaa oman yrityksen.

Johtaja Elonen tuntee turhautumista, kun hänen yrityksensä kohottaa työntekijöiden motivaatiota tuntuvat valuvan hukkaan. Palkkoja ei voi nostaa loputtomasti, eikä niillä tunnu olevan toivottua vaikutusta. Superbonuksestakaan ei lopulta ollut pitkäaikaista hyötyä. Johtaja Elonen kaipaisi konkreettisia neuvoja, kuinka saisi henkilöstönsä sitoutumaan ja motivoitumaan työhön paremmin, niin että kaikki yrittäisivät aidosti parhaansa. Hän uskoo, että henkilöstössä olisi paljon käyttämätöntä lahjakkuutta, joka olisi mahdollista saada hyötykäyttöön, kun vain tietäisi, miten.

Lataa tästä Motivoinnin opas, jossa kerrotaan, mitä johtaja Elosen kannattaisi tehdä. Kerromme sinulle

  • kuinka luot turvallisen, kannustavan, sopivasti haastavan ja luovuuteen rohkaisevan työilmapiirin ja
  • kuinka teet työntekijöistäsi innostuneita, työyhteisöön sitoutuneita asiantuntijoita